tisdag 20 januari 2009

Vissa personer gör mig STOLT!

Jag läste artikeln om Ida på Aftonbladets hemsida. Ida har nätmobbats, men vågat ta tag i saken och anmält sina antagonister. Personer som Ida gör mig så otroligt stolt.
Nätmobbning är läskigt vanligt idag. Tyvärr lyser vuxna med sin frånvaro på sajter som barn och ungdomar finns på. Finns det vuxna på sajterna verkar dessa blunda för det som försiggår. Många tillåter och accepterar mobbningen. Detta gör mig så ledsen.
Som förälder är det extra viktigt att kolla och lägga sig i vad barnen gör när de sitter framför datorn. Visst, man ska mäta för- och nackdelar när det gäller att läsa barnens chattloggar och annat eftersom barnen måste få ha sin integritet, men samtidigt är det du som förälder som måste våga fråga och våga besöka de sajter som just dina barn besöker.
Jag känner att än så länge är mina barn väldigt små och inte inne på några sidor där man chattar, men så fort de är där kommer de få besök av mig.
Jag har ett konto på Lunarstorm där jag är inne nu och då och kikar runt. Ser jag något som inte ser ok ut, så agerar jag.

Jag har läst en kurs om Mobbning i skolmiljö och i den ingick även ett arbete om just nätmobbning. Den här kursen borde vara obligatorisk för alla som ska arbeta med barn och ungdomar, då man får en inblick i att mobbning förekommer på alla arenor där barn och ungdomar vistas.

Jag har precis börjat läsa en bok av Christina Wahldén som heter För bra för att dö, som också handlar om mobbning i olika former.
Christina Wahldéns böcker måste jag rekommendera till såväl vuxna som ungdomar. Hon har skrivit flertalet böcker som alla handlar om ungdomar som hamnar i olika svårigheter, svårigheter som inte alls är enbart fiktion utan mycket väl kan inträffa (och såklart och tyvärr, inträffar runt omkring oss). Gemensamt med alla böckerna är att det finns utomstående vuxna som vågar ingripa och som vågar bry sig. Tyvärr ser inte alltid verkligheten ut så, men vi kan ju få önska att den kommer se lite bättre ut om fler vuxna inser att alla barn och ungdomar är allas ansvar. Vill du veta mer om de böckerna jag har läst av Wahldén kan du titta in i min blogg och söka på namnet så hittar du de 4 böcker jag hittills har läst av henne. Du kan också läsa mer om henne på Tidens hemsida.

Pussen & Kramen
/Ango

2 kommentarer:

Mamma J sa...

Åh, vilka bra tips! Tack Ango! Det där skrämmer mig en smula - i takt med att de blir alltmer självständiga så blir de också allt mindre "nå-bara" eller hur man skall säga - på samma gång som de blir så sårbara...

Ango sa...

Mamma J:
Det skrämmer skiten ur mig ibland. Tänk om mitt barn blir förföljt och mobbat, eller tänk om mitt barn är den som förföljer och mobbar någon annan?
Genom att vara medveten och inte blunda för att ens eget barn också lever i verkligheten (som inte är så vacker hela tiden) så tror jag att man kan komma långt.
Jag har sagt att Paulina alltid ska titta i buskarna när hon ska pussa killar, för mamma kan ligga där. Hon skrattar bara, men så kommer det vara. Jag vill veta vad mina barn gör, och för att få veta det måste jag röra mig på de arenorna. Jag kan inte sitta hemma vid TV:n om ungarna är ute på stan t ex.
Än så länge är det ju små problem....

Kram
/Ango

Populära inlägg