tisdag 4 november 2008

Kursplan år 2

Nästa vecka är det dags för utvecklingssamtal för Paulinas del, så jag satt och uppdaterade mig på kursplanen som gäller för år 2 i grundskolan.
Jag har inte läst så noga tidigare, bara skummat för att se vad som gäller (vi fick kursplanen av läraren på ett föräldramöte för en tid sedan). Så blev jag så glad... Jag läser vad som gäller för svenska. Det finns olika underkategorier; Tala, Lyssna, Skriva och Läsa. Jättebra att det är uppdelat så. Under kategorin tala står det: "Våga svara på frågor". Detsamma gäller för engelska: "Våga delta i rim, ramsor, sånger och lekar" (vilket dessutom är ENDA målet i engelskan i 2:an). Jag blir så glad att man har med det som fokus i kursplanen. Allt handlar inte om hur mycket man kan pressa in i huvudet, utan också hur man interagerar med gruppen och att varje barn känner att de vågar prata och då känner att de andra lyssnar på vad de har att säga. Det här är något jag vet att man jobbar mycket med i klassen, och jag tror och hoppas att det ger resultat. Det finns så många människor som tycker att det är jättejobbigt att prata inför andra människor. En rädsla som blir ett stort problem i många sammanhang, inte minst om man ska läsa vidare på högskola/universitet till exempel.

Idag satt jag och kikade på ams sida. Kollade lite på arbetsmöjligheter runt omkring där jag bor. I grannkommnen sökte de en socionom, eller likvärdigt, till ett projekt med familjehem med narkotikavård. Det söktes både fast tjänst och ett vik på 6 mån, med start 1 januari 2009. Blev så sugen. Skulle vilja söka, men inser att det inte är möjligt. Jag ska skriva C-uppsatsen nästa år, och att jobba heltid blir nog lite väl mycket samtidigt (speciellt som det skulle vara ett helt nytt arbetsområde för mig som då kräver mer än om jag gått tillbaka till restaurangbranschen där allt sitter i ryggmärgen). Dessutom vill de ju ha någon som är färdigutbildad, och jag kommer ha min kandidat (hoppas jag) i juni nästa år. Förhoppningsvis har jag min magister till juni -10...om jag fortsätter på heltid, eller försöker ta magistern på halvtid och jobba halvtid. Får se hur det blir!

Pussen & Kramen
/Ango

2 kommentarer:

Mamma J sa...

Bra tips där, måste kolla med fröken om kursplanen jag också. Skall på utvecklingssamtal på torsdag :).

Mycket bra upplägg på det där med att "våga" - för gör man bara det så är så mycket vunnet ju. Heja den skolan!

Ango sa...

Det är bra att få ta del av kursplanen så man vet vad som förväntas och vad man också kan kolla hemma vad de kan.
Just "våga" är så otroligt viktigt för framtiden, så jag är glad att det står så på kursplanen, och att de jobbar aktivt med det också.

Kram
/Ango

Populära inlägg