fredag 9 oktober 2009

Blir så arg på kommunen!

Jag har flera gånger skrivit inlägg om den här skitkommunen som envisas med att strunta i barnen och deras framtid.
Nu har nästa grej kommit!
Förra veckan fick vi veta att den vikarie som är i Simones klass på halvtid, inte kommer få vara kvar efter höstlovet! Istället för denna vikarie ska en av de två specialpedagogerna sättas in som klasslärare på halvtid! Helt idiotiskt sparförslag!

Ok, vi tar det från början: Simone började ettan i augusti. Hon fick med sig en lärare från f-klassen och fick en ny lärare, som samma dag som uppropet var, fick veta att hon blir sjukskriven på halvtid hela denna termin. Samma dag fixades en vikarie som också var med på uppropet.
26 elever + 3 lärare (ingen som är på heltid) = KAOS!!!

Varje dag kommer Simone hem och berättar att fröken har varit arg för att det är så stökigt i klassen. Simone själv (och läraren) bedyrar att hon är lugn och jobbar bra, men hur kul är det att få ha en arg lärare varje dag?
Läraren (vikarien, som är den som fått dra det tunga lasset) säger själv att hon inte hinner med klassen. Hon hinner inte ge läxor eller kontrollera läxor, utan specialpedagogen kommer in i klassen och hjälper till med läsningen t ex, ett par dagar i veckan. Nu ska detta försvinna och man ska sätta en otroligt viktig extraresurs som klasslärare på halvtid, och barnen ska få ännu en lärare att lära känna (för denne har säkerligen ett helt annat arbetssätt än de övriga lärarna). Den fjärde läraren på 3 månader...
I onsdags var det ett extrainsatt föräldramöte angående detta. Vi kunde inte delta, men jag fick igår ta del av vad en annan mamma gjort. Hon har satt ihop ett öppet brev till kommunfullmäktige och satt ihop lite som ska ut i massmedia för att få ett öppet svar. Det handlar om konsekvenserna av att ta bort värdefulla resurser. Man skjuter problemen på framtiden, och får allvarliga problem högre upp i åldrarna när man inte tar tag i problemen nu.
Det ironiska är att under kvalitetsredovisningen förra året kom man fram till att de flesta barnen känner sig trygga på skolan, men att man ser barn som är oroliga och otrygga ibland. Som förslag på åtgärder kan man läsa att det behövs mindre barngrupper och stabila lärarlag...
Även när de tittat på studiero så är analysen att barnen mår bättre i mindre grupper, mår bra av struktur och behöver lugn och ro i klassrummet... Varför arbetar de då helt emot sina egna (och alla andras) konstateranden?

Ja, så har vi ju förskolan, då. Vår kommun har inte fattat att andra kommuner redan har begått misstaget (och rättat till dem) med 15-timmarsavdelningar. Vår kommun kan inte dra lärdom av andras misstag utan envisas med att de måste göra om misstagen själva (och inte ens då lär de sig). Som ett exempel så infördes sk studios på högstadiet. Detta fenomen hade avskaffats av majoriteten av alla kommuner som tidigare haft det, men här skulle det inskaffas. Resultatet blev att IV-elevernas antal ökade med 100-150 %... Först efter sportlovet i år insåg man hur galet detta var och tog bort studios (och vips sjönk antalet IV-elever med 75 %).
Förskolan, då? Jo, från 1/1-10 kommer vår kommun införa 15-timmarsavdelningar för de barn som har föräldrar som är arbetslösa, föräldralediga, eller som går under allmänna förskolan (dvs är 4-5 år). Då ska alla dessa barn slitas upp från sina ordinarie avdelningar och placeras i nya lokaler i nya grupper med ny personal. Jag har ju valt att inte acceptera detta, utan kommer därför studera på halvtid nästa termin så detta inte drabbar Victor!
Jag satt och tittade lite på skolverkets hemsida och sökte på detta fenomen. Det jag kunde hitta var att år 2004 hade 36 kommuner denna form av förskola. Året efter hade det sjunkit till 27 kommuner, och det har sjunkit sedan dess. Varför? Jo, förmodligen för att kommunerna insett att det är värdelöst. Det skapar oro hos barnen. Men vår kommun, de ska ju inte lära sig av andras misstag så nu ska det införas här också. Är det konstigt att barnfamiljer flyttar ut ur vår kommun?


Pussen & Kramen
/Ango

2 kommentarer:

Angie sa...

Alltså det där med Simones klass och den arga läraren har jag kommenterat förut och jag håller fast vid att hon många gånger är arg i överkant. Dåliga vibbar.
Kungsörs kommuns politiker är helt ute och snurrar och det som gör mig mest förbannad är det där om 15-timmars. Jag fick för mig i fredags, när jag läste tidningne att de slopat den ide´n.

det finns två saker vi kan göra.
1. Ställa oss upp och tala högt om vårt missnöje
2. Bli politiskt aktiv.

Mamma J sa...

Banne mig helt otroligt!

Starta en aktionsgrupp - ring Aftonbladet eller någon annan lika sensationslysten blaska och dra alla exemplen, så får vi se om det tar lite skruv när det riktigt offentliggörs hur korkade de är som inte lär av andras misstag.

Populära inlägg