onsdag 4 mars 2009

Sjukt resonemang

Jag blir riktigt heligt förbannad över hur olika (stor)företagsledare kan sitta och ha galet mycket i lön, och fortsätta ha det när företagen är i allvarlig kris. Hur kan de försvara det. Jag tänker på artikeln i Aftonbladet där Volvos VD Leif Johansson har en MÅNADSlön på 1 020 000:-. Han sänker inte sin lön, men Carina Eriksson som jobbar på verkstadsgolvet som tjänar "hela" 25 500:- i månaden ska sänka sin lön med 20 % till 20 400:- i månaden. Hur kan Leif Johansson ens tycka att det är ok?
Vad är det just Leif gör som är så otroligt viktigt? Hur mycket av hans jobb skulle han kunna uträtta utan personer som Carina? Det enda rätta i en sån här situation är om alla VD:ar visar att de faktiskt tar sitt ansvar och sänker sina löner MINST lika mycket som de på golvet får göra. Sänker Leif sin lön med 20 % hamnar han ändå över 800 000:-/månad och det borde han väl klara sig på, eller? Även om han sänkte sin lön med 50 % BORDE han kunna klara sitt uppehälle...
En annan sak jag undrar är hur det kan vara viktigare att driva ett företag, som Volvo, än att driva ett "företag" som Sverige. Så måste det ju vara eftersom inte ens statsministern tjänar 1 miljon i månaden.
Nej, det är hög tid för alla storpampar att ta sitt ansvar. Lägg bort fallskärmar och sänk lönerna rejält så kommer ingen fattig drabbas av lönesänkningar!

Pussen & Kramen
/Ango

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med dig helt och fullt. Plus att om det fortsätter såhär så har de inget företag att plocka ut mastodontlöner från!

Mamma J sa...

Det allra mest tragiska i kråksången är att de, trots dåligt ledarskap kan få ut bonusar och fallskärmar o s v (inte bara han, utan även andra företagsledare).

För det är väl klart att det är ett dåligt ledarskap om man går så pass dåligt som Volvo exempelvis har gått. Det handlar ju absolut inte bara om finanskrisen i deras fall...

Ango sa...

Anna och Mamma J:
Exakt! Fortsätter VD:arna att få sina sjuka löner så finns det inga företag att plocka löner från.
Jag fattar inte att de själva inte inser att de kan bidra till att lösa en ekonomisk kris genom att sänka sina egna löner och plocka bort bonusarna.
Visst är det tufft att driva ett företag, MEN utan de på golvet har de inget företag att driva. Utan företagets vinster finns det heller inget företag att driva. Enkel matematik.
Jag minns när jag, i mitten av -90-talet, arbetade på en restaurang. Det var knackiga tider och något var tvunget att göras. Ägaren, restaurangchefen samt juristen gick in och sänkte sina löner. Det gjorde att vi på golvet inte drabbades. De här personerna tjänade inga enorma summor såklart (det var ju inte Volvo precis), men betydligt mer än oss andra!
När vinden vänt kunde de höja sina löner igen.

Kram
/Ango

Unknown sa...

Instämmer!!

Populära inlägg