tisdag 16 december 2008

Vit jul

Även i år kn man skriva under ett "kontrakt" där man lovar sina barn en vit jul. En jul utan alkoholpåverkade föräldrar.
Jag har skrivit på. För mig är det en absolut självklarhet att man inte dricker alkohol under julen. Julen är för barnen och den helgen dör man inte av att inte dricka. Själv dricker jag ju aldrig annars heller så det är ingen "uppoffring" på något sätt.
Skriv under du också: Vit-jul-kontrakt
Pussen & Kramen
/Ango

6 kommentarer:

enAnnan sa...

Jag skriver faktiskt inte under.
:)
Jag tar en glögg före maten och en snaps till maten - men där räcker det sen.

Däremot är jag ju på väg med funderingar på att ge ett "vitt" nyårslöfte en månad i taget - främst för att vill slippa ångesten det medför och för all historia jag har med just alkohol.

MEN jag ska fylla 35 först, den 2 januari och då fira i dagarna två. Det beslutet är taget.
;)

Kramar

Anonym sa...

Nja, har lite svårt för sådana saker där det bara handlar om eftertanke och symbolik och det hjälper tyvärr inte de utsatta.Jag menar, de barn som verkligen är i behov av en vit jul är förmodligen i behov av en vit vardag också och hur hjälper detta kontrakt dem? Dessutom så dricker nog de som vill dricka vare sig de skrivit på ett kontrakt eller ej. Och vad händer om man bryter kontraktet? Kontrollerar någon det? ;) Usch vad jag låter cynisk och bitter, men det är så jag känner. Kram!

Anonym sa...

Vill tillägga att jag har inget problem att ha en vit jul, med eller utan kontrakt! :)

Mamma J sa...

Jag skriver inte heller under. Inte för att jag kommer att dricka - jag dricker så otroligt sällan, att jag inte kommer att göra det vid jul heller. Eller jo, kanske att jag dricker lite vinglögg, men till maten dricker jag helst julmust och snaps gillar jag inte, så - det är rätt så enkelt..

Jag tycker det är skillnad på att dricka lite grann - för den som vill ta sig en julöl eller en snaps - och stannar vid det, så känns det inte som att det "gör" något, om man säger så. Julen är också för de vuxna - en tid att umgås och slappna av, mysa och ha det gott så där. Jag tror inte att barnen mår dåligt av att pappa tar en snaps. Om han tar tre snapsar, 6 öl och ett par whiskey - då har det gått överstyr - men, de som har de vanorna får man inte in på ett sådant där kontrakt är jag rädd...

Dock tror jag att det kanske kan väcka lite eftertanke hos en del - att kontraktet marknadsförs. Nu måste jag dock säga att detta är det första jag hör om det...

Ango sa...

Jag tycker att allt som lämnar en eftertanke är positivt, oavsett vad det gäller. Det är ur tanken en handling föds.
Självklart kommer man inte åt de som allra, allra mest behöver en vit jul, men det finns fortfarande många barn som lider för att föräldrarna bara dricker 2 snapsar och en öl. Alkohol som de dricker "bara för att". Det är inte mängden alkohol som barnen mår dåligt av, utan personlighetsförändringen hos den som dricker!
Jag är nog skadad av mina år då jag själv drack alldeles för mycket, och från min dysfunktionella uppväxt och från att se alkoholister i min närhet, men jag har svårt att förstå varför alkohol ska vara med i bilden i tid och otid.
Jag har många tankar kring alkohol, men de tänker jag inte ta här, och jag tänker inte rikta pekpinnar till någon, men smådrickandet är lika jobbigt för barnen som jättesupandet, och en eftertanke kanske kan få någon att inte ta den där extra snapsen eller ölen.

Kram
/Ango

Anonym sa...

Jo, det har du ju rätt i. Kan det hjälpa om så bara ett enda barn så är det ju helt klart värt det. Alla har vi olika erferenheter av alkohol och det speglas väl antar jag. Kramkram!!

Populära inlägg