torsdag 24 september 2009

Vi ska få en bebis!

Ja, jag har väl börjat inse nu att vi faktiskt ska få en bebis. Jag har väl mest gått och väntat på att det ska gå åt fanders den här gången också, men nu börjar jag så smått våga hoppas och tro att det faktiskt kommer att gå vägen!
Idag går jag in i v 24, och nu är det faktiskt så att om bebisen skulle födas idag så finns det ganska stora chanser att den kommer att överleva. Idag överlever lite mer än 50% av bebisarna födda i v 24, men redan nästa vecka har överlevnadschansen för bebisar födda i v 25 ökat till 90%! (källa: http://www.tryggabarn.nu/barn/Page6312.html) Helt otroligt egentligen med tanke på att bebisen idag beräknas väga ca 600 g och vara ca 30 cm lång. En yttepytte bebis!

Det känns som om jag är gravid för första gången, för jag känner mig alldeles villrådig över vad man behöver till en bebis ;). Vagn är inköpt (med åkpåse och skötväska), liksom babyskydd. Det är det mest viktiga känns det som. Även kläder finns i och med att jag fick MASSOR av kläder av en underbar vän! Jag tänker bara köpa de kläder som bebisen ska få ha när vi åker hem från BB, annars kommer jag nog inte att köpa något. Jo, mössa ska jag köpa en också. Jag har bara tunna bomullshjälmar och en lite tjockare bomullsmössa behöver vi. Så ska jag sticka raggisar i ett härligt ullgarn, och en filt av mormorsrutor ska virkas!
Vad behöver man mer då? Spjälsäng köper vi så småningom. Bebisen kommer sova i min säng i början i alla fall så det är ingen panik med en sån. Babysitter har jag tänkt införskaffa en också tills bebisen kommer. Även om bebisen är liten så är det skönt att kunna "lägga ner" den där man är. En uppblåsbar skötbädd att ha i badrummet nere ska köpas. Funderar på om vi verkligen ska ha ett skötbord uppe. Man är ju bara på övervåningen när man sover, annars är man på undervåningen, men bebis behöver ju ny blöja på natten också. Vill inte börja tända lampor och sånt i sovrummet och väcka bebis ännu mer eller maken heller för den delen. Inte har jag någon lust att springa ner för att byta blöja på natten heller. Kanske en skötbädd vid sängen och en nattlampa är en bra lösning!
En byrå till bebisens kläder ska fixas. Sedan är jag väl klar...eller? Babygym och skallror och sånt är ju inte intressant förrän bebisen blir ett par månader gammal så det hinns med att köpa.
Har jag missat nåt? Är det nåt viktigt vi behöver innan bebis kommer?

Pussen & Kramen
/Ango

2 kommentarer:

Mamma J sa...

Åh, vilka mysiga bekymmer! På samma gång som jag är lite avundsjuk så är det så skönt att göra som jag gjorde igår: lämpa över det jag inte längre behöver på en kollega som skall få en bebis om en månad och en dag :-). Jag är ju KLAR. Hon har fått massor av grejer av oss - till sin första. Nu får hon fortfarande saker till sin första - men jag har visst lyckas spara lite som tvåan kan få också, haha!

Jag tycker du skall låta barnen köpa det bebisen skall ha på sig när den åker hem från BB. Det fick T när killarna kom - och då först tror jag hon mer eller mindre, fattade, att det skulle komma bebisar. Hon köpte ju faktiskt KLÄDER till dem :-).

Annars kan jag inte komma på något som du inte redan har skrivit. Du kommer att komma på saker efterhand sedan - men jag tycker du verkar ha täckt det mesta. Just babysittern är ju en klockren grej. Vi fick låna en sådan där modern historia med ryggplatta och medar och allt det där. Så hade jag fått låna en Babybjörn-sitter i mer "vanlig" modell också - i stil med sådana vi hade när vi var små. Den moderna sorten gillade inte mina killar alls - den "omoderna" fick de snart kläm på hur de gjorde fart på själva - och därför var det bara den som dög. Så, det blev till att köpa en sådan (hittade en billig på Blocket) för husfridens skull. Så, det är möjligt att de där andra är så himla bra enligt konstens och alla konstruktörers alla regler - men enligt barnens regel ska den vara lätt att gunga fart på :-).

Ango sa...

Mamma J:
Jag hade också funderat på att låta barnen välja BB-kläderna. Kanske får de för "rättvisans" skull välja varsin outfit som bebis får ha under BB-perioden (det är ju 3 dagar).
Vi har haft en "klassisk" babysitter till alla barnen, men nu tittade jag på en nyare sort (med ställbar rygg), men jag ska nog tänka om. Alla mina barn har älskat att sitta och hoppa i babysittern.
Har fått hem bilstolen idag, så nu är vi ännu ett steg närmare. Imorgon ska vi till IKEA och då ska jag handla en uppblåsbar skötbädd...och sedan är det ju i princip bara förbrukningsvarorna kvar då...

Populära inlägg