söndag 15 november 2009

Svininfluensa farligare för män?

De senaste dagarna har jag funderat lite på det här med svininfluensan och om det är så att män drabbas hårdare av den. Jag har inte läst något om att det skulle vara så, och det kanske bara är en slump, men alla dödsfallen i Sverige är män/killar. De man läst om i tidningarna som ligger i respirator/ECMO är majoriteten män. Det skulle vara väldigt intressant att få se statistik på dödsfall i andra länder och även vårdhistoria över de som vårdats på sjukhus.
I Norge, som är det land som drabbats hårdast av svininfluensan på våra breddgrader, har det dött några tjejer (jag vet att det är 2 i alla fall). Skulle vara intressant att se hur könsfördelningen ser ut där också.
Kanske är det så att män drabbas hårdare? Eller att fler män är i riskgrupperna? Eller att män helt enkelt inte är lika motståndskraftiga som kvinnor (vi vet ju att de är döende i vanliga förkylningar, medan kvinnor inte ens ser sig som sjuka t ex).
Jag ska försöka hitta lite siffror från andra länder kring hur det ser ut med könsfördelningen, för i Sverige är det tydligen värre att vara man och få svininfluensan än att vara kvinna och få den i alla fall. Slump eller ej...

Pussen & Kramen
/Ango

1 kommentar:

Suzan sa...

eller att män inte uppsöker läkarvård eller tar sjukdomen på allvar?=)

Populära inlägg