fredag 16 juli 2010

Falu koppargruva

Igår skulle vi göra en utflykt. Vi skulle åka till en gruva och hade velat mellan Sala silvergruva och Falu koppargruva. Valet föll på den senare eftersom den dels var mycket billigare (450:- för hela familjen mot Salas 700-800:- för hela familjen) och dels hade speciella barnturer. Dessutom är denna gruva med på Unescos världsarvslista.
Eftersom maken redan hade varit nere i gruvan tyckte han att han kunde stanna uppe med Axel medan jag och de andra barnen tog en tur nere i gruvan.
Vi gick på en särskild barntur, vilken tog ca 1 timme. Reglerna för turen var enkla, för oss vuxna; Var tysta! Vi fick inte ställa frågor eller något, utan allt var på barnens villkor. Det gillade jag!

Den stora stöten (det stora hålet).

Klädda i skyddskläder för en tur i gruvan.


Nere på 67 meters djup. Här ser man spår efter
kopparbrytningen. Stegar finns fortfarande kvar.


Efter gruvturen var det dags för lite experiment.
Paulina ska göra en teckning.


Simone kollar hur det skulle se ut om hon var
500-lappens ansikte utåt.

Efter en långpromenad i en sval gruva och en del lek och experiment kunde vi konstatera att vi hade varit borta ganska länge och magarna kurrade. Eftersom vi hade lite mer än 2 timmars bilresa hem valde vi att stanna i Hedemora och äta på McDonald's. Det var en hög med väldigt trötta barn som kom hem på kvällen.

Pussen & Kramen/Ango

Inga kommentarer:

Populära inlägg