söndag 1 april 2018

Äntligen fick vi en diagnos

Under slutet av förra året genomgick dottern äntligen utredning på BUP, som skulle (förhoppningsvis) ge en diagnos, så vi kunde hitta rätt medicinering för att hon skulle få bli sitt absolut bästa jag.
Vi träffade läkare vid ett första möte, där jag lyfte mina tankar kring bipoläritet. Läkaren tyckte att jag hade rätt i mina tankar, utifrån hur dottern har mått och hur hennes känslor har pendlat. Det fanns dock en sak som talade helt emot detta, och det var att dottern hade mått mycket bättre av sina antidepressiva tabletter som hon hade fått ett år tidigare. Hade hon varit bipolär hade hon blivit mycket sämre av just den sortens medicin som hon hade, och det var ju raka motsatsen. Vi kunde alltså skriva av den diagnosen.
Efter läkarbesöket fick jag prata med en kurator och berätta om ärftlighet, graviditet, förlossning och dotterns barndom. Dottern fick träffa psykolog vid ett par tillfällen, och denne fick även den pedagogiska bedömningen som lärarna gjorde av henne i slutet av 9:an.
Så dagen innan dottern fyllde 17 år, fick vi så en diagnos! ADHD - ouppmärksamhets form löd "domen". Det är alltså det som var ADD tidigare (numera har man bara ADHD, tre olika former som diagnos). Det är ju en diagnos vi själva har haft högt upp på listan över troliga diagnoser (den mest troliga diagnosen på vår lista).
ADHD innebär också att man kan medicinera, och då dottern gärna vill få en medicin som gör att hon orkar skolan när hon åter börjar den, så skulle vi träffa läkare igen i januari för att diskutera just medicin.

I slutet av januari träffade vi åter läkaren, som satte in en av de vanligaste ADHD-medicinerna direkt, eftersom dottern på eget bevåg hade slutat med sina antidepressiva tabletter. Dottern märkte snabbt skillnad i framför allt hanteringen av sina känslor. Nu kunde hon känna en känsla i taget istället för ett enda virrvarr av känslor!
Nu har hon ätit medicinen i drygt två månader, och vi har varit på uppföljning på BUP vid flertalet tillfällen under den här tiden. Anledningen är att dottern har fått förhöjt blodtryck (undertryck på 90-95) och hög puls (110-115), vilket är väldigt vanligt vid den här typen av medicinering.
Nu har ännu en medicin satts in, då dottern trots allt har många positiva effekter av hennes medicin, så man vill inte byta. Den nya medicinen är en kombinerad ADHD och blodtrycksmedicin (kan användas till båda). Redan första dagen såg vi en skillnad i blodtrycket även om pulsen fortfarande var lika hög. Förhoppningsvis ser vi stor skillnad vid nästa mätning på BUP.

Inga kommentarer:

Populära inlägg